Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht met veelgestelde vragen.

Lid worden

Hoe word ik online lid?

Online lid worden kun je door op de knop 'Word Lid' bovenaan de homepage te klikken. Daar kun je je gegevens invullen. Je kunt meteen na inschrijving al gebruik maken van je abonnement wanneer je je even meldt bij een medewerker, tijdens de uren dat er een Service en Informatie Medewerker aanwezig is in de bibliotheek. Deze tijden vind je terug bij de openingstijden van de vestiging van je keuze. Bij inschrijving moet je een betaling van €2,50 doen, maar dit wordt daarna als saldo toegevoegd op je lidmaatschapspas.  


Je gaat akkoord met het bibliotheekreglement en hebt kennis genomen van de algemene informatie.

 

Van welke services kan ik gebruik maken als ik lid ben?

Wanneer je lid bent van de Bibliotheek Oostland, kun je in alle vestigingen:

 • gratis boeken en tijdschriften lenen
 • gratis lid worden van Muziekweb en Filmbieb
 • gratis dvd's lenen
 • gratis Playstation, Wii spellen lenen
 • korting krijgen bij lezingen en workshops
 • gratis gebruik maken diverse databanken in de bibliotheek (bibliotheek online-pakket)
 • Speelgoed lenen in de vestigingen Pijnacker, Buurt & Zo en Bleiswijk, 't Web (bij lidmaatschap Speelotheek)

Lenen, reserveren, verlengen en terugbrengen

Kan ik materialen lenen die niet aanwezig zijn in de bibliotheek?

Ja, je kunt een materiaal reserveren wanneer een materiaal uitgeleend is of niet aanwezig is in de bibliotheek van je keuze. Je kunt bij het informatiepunt in de bibliotheek of via deze website materialen reserveren. Je betaalt bij het reserveren de eventuele reserveerkosten (reserveren bij de Bibliotheek Oostland is gratis) plus de eventuele leenkosten.

Bij welke vestigingen mag ik materialen lenen en hoeveel?

Je kunt materialen lenen bij alle vestigingen van de Bibliotheek Oostland. Op deze website vind je de adressen en openingstijden van alle vestigingen. Je mag tien materialen per pas lenen. Op deze website vind je ook de uitleentarieven van alle materialen.

Kan ik grootletterboeken lenen bij de bibliotheek?

Ja, je kunt grootletterboeken lenen bij alle vestigingen van de Bibliotheek Oostland, behalve bij de jeugdpunten in Delfgauw en Bergschenhoek. De openingstijden van onze vestigingen vind je hier.

Kan ik met mijn pas bij een andere bibliotheek materialen lenen?

Ja, je kunt zonder meer met je pas in alle aangesloten vestigingen van de Bibliotheek Oostland lenen en terugbrengen. De vestigingen zijn in Berkel en Rodenrijs en Pijnacker, de servicepunten in Bergschenhoek, Bleiswijk en Nootdorp, het steunpunt in Delfgauw en de Driesprong in Bergschenhoek.

De bibliotheek is ook deelnemer aan het project 'Landelijk lenen'. Dat betekent dat je in veel meer bibliotheken met je bibliotheekpas terecht kunt. De materialen die je daar leent, moet je ook daar weer terugbrengen.

Daarnaast zijn er enkele bibliotheken die aangesloten zijn op een ander administratief systeem dan de Bibliotheek Oostland. In dat geval is er de mogelijkheid om te 'gastlenen'. De medewerker bij de gastbibliotheek controleert of je een geldig lidmaatschap hebt bij de 'thuisbibliotheek'. Je krijgt dan in de gastbibliotheek een nieuwe pas. Er kunnen kosten verbonden zijn aan het maken van de nieuwe pas. De voorwaarden van de gastbibliotheek zijn hierbij leidend. De materialen van de eigen bibliotheek kunnen terug worden gebracht in de bibliotheek in eigen gemeente en de materialen van de gastbibliotheek breng je terug in die betreffende vestiging. 

Meer informatie over Landelijk Lenen vind je hier.

Hoe kan ik een titel reserveren?

Om iets te reserveren doorloopt u de volgende stappen:

 1. Zoek via de catalogus de gewenste titel.
 2. Klik op 'Reserveer'.
 3. Houd je bibliotheekpas bij de hand voor je lidmaatschapsnummer. Dit nummer (rechts op de voorkant van je pas) geeft samen met je wachtwoord toegang tot 'Mijn Bibliotheek'. Klik daarna op aanmelden.
 4. Vervolgens kun je kiezen in welke vestiging je de reservering wilt afhalen.
 5. Klik nogmaals op 'Reserveren'.
 6. Je krijgt dan de bevestiging dat deze titel voor jou is gereserveerd. Door te klikken op 'Mijn reserveringen' in het menu van zelfbediening kun je nagaan welke reserveringen voor jou van toepassing zijn, wanneer je deze reservering hebt gedaan, wat de status is ('Staat klaar' of 'In behandeling') en in welke vestiging je deze reservering dient op te halen.

Let op! Het reserveren van een exemplaar buiten de regio is, net als wanneer je dit in de bibliotheek doet, niet gratis. De getoonde kosten worden bij je eerstvolgende bezoek aan de bibliotheek verrekend.

Mag ik materialen ook terugbrengen bij andere vestigingen?

Ja, je kunt de binnen Oostland geleende materialen inleveren bij alle vestigingen van de Bibliotheek Oostland. De vestigingen Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk 't Web en Pijnacker Buurt & Zo, beschikken ook over een buiten inleverbus, waar je de materialen ook buiten de openingstijden kunt inleveren. 

Hoe verleng ik mijn geleende materialen via de website?

Boeken kunnen via de website gratis verlengd worden. (Voor materialen waarvoor je een vergoeding betaalt, voldoe je achteraf nogmaals de vergoeding.) Let op: is het materiaal gereserveerd, dan kun je het niet verlengen. Je kunt materialen maximaal twee keer verlengen.

Je kunt de materialen die je reeds in je bezit hebt zelf eenvoudig verlengen:

 1. Je logt in bij 'Mijn Bibliotheek'. Houd je bibliotheekpas bij de hand voor je lidmaatschapsnummer. Dit nummer (rechts op de voorkant van je pas) geeft samen met je wachtwoord toegang tot 'Mijn Bibliotheek'. Klik daarna op 'Aanmelden'.
 2. Klik op 'Wat heb ik thuis?/Verlengen'. Hier vind je een overzicht van de materialen die je geleend hebt. Ook staan de datum waarop je het geleend hebt en de datum waneer het teruggebracht moet worden vermeld.
 3. Achter de materialen die je kunt verlengen staat een vinkje. Alle aangevinkte materialen worden verlengd als je klikt op 'Verleng aangevinkte materialen'. Je kunt ook een selectie maken in de te verlengen materialen: verwijder het vinkje door erop te klikken. Je krijgt vervolgens een overzicht van de verlengde materialen en de nieuwe inleverdatum. Als iets niet verlengd kan worden (bijvoorbeeld omdat het is aangevraagd door iemand anders) geeft de computer dit duidelijk aan.

Wat kan ik doen als ik een boek of ander materiaal kwijt ben, of heb beschadigd?

Verloren gegaan materiaal, onherstelbaar beschadigd materiaal, of materiaal waaraan een essentieel onderdeel ontbreekt, moet worden vergoed tot een bedrag dat wordt vastgesteld op basis van de nieuwprijs. Indien je een vergoeding betaald hebt voor verloren gegaan materiaal, dan wordt het reeds betaald bedrag niet terugbetaald in het geval het materiaal weer teruggevonden wordt.

Zelf online regelen

Wat is 'Mijn Bibliotheek'?

Je bibliotheekzaken regel je gemakkelijk online. Of het nou verlengen of reserveren is, je leenhistorie inzien of je emailadres wijzigen. Maar ook: je financiële gegevens bekijken of rechtstreeks zoeken en reserveren in de bibliotheekcatalogus. Inloggen kan bij 'Mijn Bibliotheek' rechts bovenaan de pagina.

Wanneer kan ik gebruik maken van 'Mijn Bibliotheek'?

Alleen leden van de Bibliotheek Oostland kunnen gebruik maken van 'Mijn Bibliotheek'. Ben je geen lid van de bibliotheek, maar wil je dat wel worden? Je kunt je inschrijven via 'Word lid' bovenaan de pagina. Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de vestiging van jouw keuze en een medewerker helpt je verder. Let erop dat je je bezoek plant op een tijd dat een Medewerker Service en Informatie aanwezig is in de betreffende vestiging. Deze tijden vind je hier. Op onze site vind je ook meer informatie over onze abonnementen.

Hoe wijzig ik gegevens in 'Mijn Bibliotheek'?

 1. Je logt in. Houd je bibliotheekpas bij de hand voor uw lidmaatschapsnummer. Dit nummer (rechts op de voorkant van je pas) geeft samen met je wachtwoord toegang tot 'Mijn Bibliotheek'. Klik daarna op inloggen.
 2. Klik op 'Mijn Gegevens'.
 3. Hier kun je je e-mailadres invullen of wijzigen. 
 4. Onder het kopje 'berichtvoorkeuren' kun je aangeven of je reserveringsberichten en herinneringsberichten per mail wilt ontvangen of niet.

Ik heb problemen met inloggen, wat kan ik doen?

Wanneer je voor de eerste keer inlogt met je tijdelijke code word je gevraagd een wachtwoord te kiezen. Dit is veiliger én verplicht. Volg de gebruiksaanwijzingen op het scherm. 

Wanneer je je wachtwoord niet meer weet, kun je klikken onder het inlogscherm op 'Wachtwoord opvragen'. Lukt dit niet, dan kun je contact opnemen met de bibliotheek om het wachtwoord te resetten.

Wanneer je je wachtwoord vijf keer foutief invoert, wordt de pas voor één dag geblokkeerd, dit om misbruik te voorkomen. Je kunt deze eventueel weer laten deblokkeren door de Medewerker Service en Informatie in de bibliotheek.

Waar vind ik mijn pasnummer?

Het pasnummer staat op de voorkant van je bibliotheekpas, aan de rechterkant. Het begint met 6015, 6037, 6188, 6050 of 6183.

Gegevens wijzigen/opzeggen

Waar geef ik een adreswijziging door?

Wanneer je gaat verhuizen, kun je bij de bibliotheek of via deze website een adreswijziging doorgeven.

Hoe zeg ik mijn abonnement op?

Het opzeggen van jouw bibliotheeklidmaatschap kan door het invullen van dit formulier, of in de bibliotheek tijdens bemande openingsuren waarbij een Medewerker Service en Informatie aanwezig is.

In het eerste jaar kun je alleen opzeggen met ingang van de vervaldatum, er is dan geen restitutie van contributiegeld. Daarna geldt een opzegtermijn van 1 maand. Het resterende contributiegeld wordt naar jouw bankrekening teruggestort.
Heb je een machtiging voor automatische incasso afgegeven? Dan wordt deze stopgezet.

Overige vragen

Wat moet ik doen als ik mijn pas verloren ben?

Meld zo snel mogelijk bij jouw vestiging dat je je pas bent verloren, zodat deze geblokkeerd kan worden. Dit kun je doen via 'Mijn Bibliotheek'. Na het inloggen klik je op 'Pas vermist melden'. Bij de Medewerker Service en Informatie in de bibliotheek kun je ook terecht voor het laten blokkeren van je pas. Heb je je pas gevonden of wil je een nieuwe pas aanvragen, dan kan dit alleen bij de medewerker in de bibliotheek. De kosten van een nieuwe pas vind je hier

Waar kan ik terecht met vragen?

Je kunt voor informatie terecht op deze website of bij de Medewerker Service en Informatie in de bibliotheek. De medewerker kan je vragen beantwoorden en doorverwijzen naar de gewenste materialen, diensten en activiteiten. 

Waar kan ik terecht met klachten, complimenten of suggesties?

Je kunt met je opmerking terecht bij het informatiepunt in jouw bibliotheek en op deze website.

Gevonden voorwerpen

De gevonden voorwerpen in onze vestigingen worden verzameld met een locatie en een datum erbij. Wanneer je iets verloren, bent kun je hiernaar informeren bij onze medewerkers en vrijwilligers. Let op: de gevonden voorwerpen worden na een maand opgeschoond en weggedaan.

Vragen over Jeugd & Jongeren? Kijk hier verder!

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem dan via het contactformulier!